Willen gevorderden wel met mij trainen

Nieuwe leerlingen voelen zich de eerste weken vaak nog wat ongemakkelijk en bezwaard, en ik vertel ze dan altijd hetzelfde.

Bij Aikido kijken wij naar de overeenkomsten en niet de verschillen. Dus wat ons verbind.

Iedereen is hier namelijk om te willen leren en daar ben je voor een groot deel anderen voor nodig!

Wij krijgen regelmatig nieuwe mensen op de mat die Aikido ontdekken en mee komen trainen. Jij bent dus geen uitzondering en van harte welkom. Wat jij als nieuweling de groep weer brengt is de weer nieuwe groepsdynamiek. Dit doe je door jouw persoonlijkheid, jouw nieuwsgierigheid en bijbehorende vragen, en omdat jouw lichaam weer anders beweegt en reageert dan de anderen die al langer trainen zet je hen ook direct weer aan het denken.

Geloof mij, de eerste maanden zal je vaak denken dat er wel heel veel valt te leren binnen Aikido en dat je niks weet. Maar wees gerust, iedereen, dus ook de gevorderden zijn zo begonnen. Dit noemen wij ’the beginners mindset’. En als je wat langer Aikido doet zal je daar nog vaak met weemoed aan terugdenken.

Omdat wij binnen Aikido werken vanuit een sfeer dat we elkaar helpen met het aanleren van de nieuwe bewegingen en technieken, ik zeg het gewoon nog een keer, hoef je jezelf niet bezwaard te voelen. Vanuit deze lerende mindset trainen de beginners en de gevorderden met elkaar.

Het voordeel hiervan voor jou is dat je al snel de basis onder de knie krijgt en je een mooie start hebt om jezelf en jouw aikido verder te ontwikkelen. Het voordeel voor de gevorderden is dat jij nog onbevangen aanvalt en spontaan reageert waardoor de gevorderden weer aan het denken worden gezet waarom een techniek een keer niet zo soepel gaat, plus doordat ze aan jou dingen moeten uitleggen worden ze zelf ook weer getriggerd om na te denken over het wat en waarom ze bepaalde bewegingen wel of niet doen wat dus weer helpt in hun leercurve. Want als je het kunt voordoen en kunt uitleggen beheers je het nog weer beter.

Conclusie

Het is fijn dat jij mee traint en vanuit de filosofie van Aikido leren wij hier allemaal weer van. Ieder op zijn of haar eigen niveau! Iedereen is uniek en daar worden we samen beter van en daarom kijken wij naar wat ons verbindt en niet naar wat ons scheid!

Aikido laat me werken met anderen, vanuit mezelf.
Aikido leert me mededogen, geduld, vrijgevigheid in samenwerking.
In aikido vult mijn hart zich.
In de flow, bloeit mijn vorm

Wat fijn dat jij de tijd hebt genomen om deze blog te lezen. Ik ben ook benieuwd naar jouw visie op dit onderwerp. Is jouw ervaring of begrip anders dan de mijne? Jouw ideeën en visie vind ik waardevol omdat het mij ook weer aan het denken zal zetten.

Mis nooit een Aikido Blog
Loading
Geen reacties om te tonen.