Ik merk dat veel mensen opzien tegen hun Aikido examen. Voor iedereen die dat herkent heb ik deze korte blog geschreven.
Stel jezelf eens de vraag hoe het komt dat je een spanning voelt richting het examen?
Emotie is een signaal
Emotie is beweging en hoe jij een emotie interpreteert is aan jou want dat is voor iedereen verschillend. Wel worden deze vaak grofweg uitgelegd als negatief ‘gespannen’ of positief ‘gespannen.
Een gespannen gevoel hoeft dus niet perse negatieve spanning te zijn. Jouw lichaam doet namelijk precies hetzelfde wanneer je negatief ‘gespannen’ voelt als wanneer je heel erg enthousiast of verlangend bent dus positief ‘gespannen’ voelt, ergens naar uit kijkt.
Als dezelfde gevoelens een andere naam of label krijgt, verandert de manier hoe je ertegenaan kijkt. Wat weer een groot effect heeft op het gedrag dat je vertoont, of de opeenvolgende gedachtes die je hebt.
Een wijze uitspraak die mij ooit eens is verteld is dat als je geen spanning voelt het jou ook niet veel interesseert dus waarde voor jou heeft. Dus wees blij dat je spanning voelt, dat betekent dat het examen waarde voor jou heeft!
Wat maakt een Aikido examen anders
Een Aikido examen is:
- niet te vergelijke met een examen die je op school of tijdens een opleiding bent gewend. Er is geen je doet het ‘goed’ of ‘fout’ bij aikido, want alles is onderdeel van jouw persoonlijke leerweg. Het is alleen maar een toets voor jezelf en jouw sensei hoever je inmiddels bent in jouw ontwikkeling.
- ook een leerervaring omdat als je vastloopt je door de aanwezige sensei(‘s) weer op weg geholpen wordt of op details wordt gewezen hoe je de techniek beter kan doen. Want ook jij doet immers Aikido om te leren om een betere versie van jezelf te worden.
- een ijkpunt in de tijd van jouw ontwikkelingsvoortgang in de aikido basis bewegingen en technieken voor jouzelf en jouw sensei.
- een toets van hoe jij presteert onder een bepaalde spanning zodat jij voor jezelf kan toetsen hoe je jouw aikido beheerst onder druk. Als je wordt aangevallen op straat roept dat immers ook een bepaalde spanning op waardoor je minder goed kan denken maar wel moet handelen. Door vaker bloot gesteld te zijn aan dergelijke spanning weet je hier steeds beter mee om te gaan. Ook dit is een reden waarom wij randori oefening doen.
Conclusie
Vertrouw op wat je geleerd hebt en hoeveel je geoefend hebt in de voorbereiding naar jouw examen, probeer het met enthousiasme tegemoet te treden, en vergeet niet om er onderweg ook van te genieten!
Wat fijn dat jij de tijd hebt genomen om deze blog te lezen. Ik ben ook benieuwd naar jouw visie op dit onderwerp. Is jouw ervaring of begrip anders dan de mijne? Jouw ideeën en visie vind ik waardevol omdat het mij ook weer aan het denken zal zetten.